Redding van het gevoelige archief van het IGN
Cartografische praktijken verkennen en een stem geven
Dit artistieke onderzoeksproject is ontstaan uit een collectief verlangen om bestaansrecht te geven aan en een stem te laten horen over een collectie cartografische archieven die in 2020 in extremis van de ondergang werd gered, toen het Institut Géographique National (IGN) verhuisde van de Abdij Ter Kameren in Brussel. Wat kunnen we leren van dit gemeenschappelijke goed, dat gedeklasseerd werd door de openbare instelling waarvoor het archief een tijdlang de raison d'être en trots was?
Het doel van het project is om de collectie te verkennen en te herstellen als een artistiek en cultureel gemeengoed. De eerste fase bestond uit het fysiek redden van de kaarten en ze tijdelijk op te slaan in het bureau van Atelier cartographique. Deze actie maakte het in eerste instantie mogelijk om de rijkdom van de collectie in kaart te brengen. Het uiteindelijke doel van het project is om de kaarten te inventariseren, beschrijven en classificeren - kortom, om het archief te laten bestaan op basis van gevoelige, materiële criteria die het een stem geven. Op deze manier winnen niet alleen de documenten zelf, maar ook wat ze zeggen over beroepen, technieken en productieprocessen, aan waarde.
Een tweede doelstelling is om het archief te activeren om de mysterieuze relatie te benadrukken tussen de beroepen en ambachtslieden die kaarten maken en de openbare instelling, d.w.z. vanuit het standpunt van IGN, de openbare spelers die cartografie en datagrafieken gebruiken om het publiek te inspireren en informeren over redenen voor het optreden van de overheid.