fr en

Ons vinden

We zijn gevestigd in Brussel, België.

Atelier cartographique SC
Rue van Elewyckstraat 47, 1050 Brussels
contact@atelier-cartographique.be
t. +32 485 467 087
IBAN : BE42 5230 8126 4554
TVA : BE 0762.712.780

with Spec uloos

De mensen van het atelier

Van links naar rechts: Marine Declève, Pierre Huyghebaert, Pacôme Béru, Nina Willems, Sophie Boiron, Pierre Marchand, Julie Vanderhaeghen.

Pacôme Béru heeft een transversale rol bij AC, waaronder de creatie van interfaces en coördinatie. Hij doceert subjectieve cartografie aan de Design Academy Eindhoven. Opgeleid als beeldend kunstenaar, heeft hij diverse vaardigheden aangescherpt zoals in wetenschappelijk tekenen, het coördineren van artistieke onderzoeksresidenties en actieve deelname aan autonoom beheer binnen tijdelijke huisvesting.

Sophie Boiron is grafisch ontwerper, typograaf en cartograaf. Opgeleid als schilder en fotograaf (beeldende en installatie kunst), daarna in cultureel management, co-coördineert studio Spec uloos voor meer dan 10 jaar, en is lid van AC sinds de oprichting ervan. Zij is gespecialiseerd in cartografie en typografie, meer specifiek in projectbeheer en het antwoord bieden op complexe technische situaties. Sophie is gespecialiseerd in GIS en meer bepaald in de software QGIS. Ze heeft een goede kennis van de Brusselse context en zijn actoren op vlak van cartografie.

Marine Declève is stedenbouwkundige en kunsthistorica, PhD en onderzoeker aan de UGent (S:PAM). Ze is auteur en co-auteur van kaarten, artikels en boeken, waaronder "L'œuvre artisanale dans l'espace urbain. Atlas bruxellois de la communalité", "La ville en communs. Récits d'urbanisme" en "Cartographier l'environnement social d'un projet urbain". Haar werk verkent het clair-obscur van kaarten, ambachtelijke praktijken en de vernaculaire dynamiek van steden en grondgebieden.

Pierre Huyghebaert doceert typografie aan La Cambre, is mede-directeur van Spec uloos, studio voor grafisch ontwerp, typografie en cartografie. Hij werkt samen met twee collectieven, AC en de vereniging osp.kitchen, die grafisch en typografisch onderzoek verricht waarbij softwares worden benaderd als culturele objecten eerder dan technische.

Pierre Marchand is softwareschrijver en onderzoeker aan de TUDelft en de UGent (S:PAM). Medeontwikkelaar van de open source packages Scribus, Fontmatrix, Waend en Cartostation. Voormalig beeldend kunstenaar en bosbouwkundig technicus, alsook architect-programmeur voor projecten in verband met digitale gegevens, de representatie ervan en de waardigheid van code. Zijn onderzoek richt zich op een vorm van speculatief programmeren dat de dynamiek van het in vraag stellen activeert zowel relateerd aan de tools, als aan hun historische en culturele dimensies, waarbij hij de processen onderzoekt waarmee een digitale gevoeligheid wordt gevormd.

Julie Vanderhaeghen is geograaf en illustrator, en onderzoeker aan de UGent (S:PAM). Ze combineert schrijven en tekenen in projecten rond gesitueerde kaarten en analyses van grondgebieden, waarbij ze experimenteert met technologische hulpmiddelen. Haar onderzoek naar datavisualisatie omvat ook een feministische benadering. In het kader van het project Topologische Atlas, waaraan ze twee jaar heeft meegewerkt, heeft ze zich gebogen over de taal van kaarten en de relatie tussen kaarten en teksten.

Nina Willems is ontwikkelaar en wiskundige. Opgeleid als leraar, ontwikkelt ze haar vaardigheden in het schrijven van software bij AC en is ze actief betrokken bij het maken van de werkplaats tot een plek voor interdisciplinair leren en emancipatie. Ze is actief in een divers netwerk van Brusselse collectieven.